De leukste plek om een dagje te genieten
financien, logo


Historie

Zoals de foto van begin 1900 laat zien, bestond er toen al een café de Finantie langs de weg van Tilburg naar Loon op Zand.
Voordat mensen met de tram/trein konden gaan, werd vaak per paard, postkoets, paard en wagen of te voet gereisd. Dit gebeurde veelal over de wegen waarlangs later tramrails werden geplaatst.
Op de foto zijn deze rails voor de tramverbinding tussen Tilburg en Waalwijk te zien.

Waar komt de naam Financiën vandaan ?

De weg waaraan de Financiën is gevestigd is van oudsher een verbindingsweg tussen het kasteel van Loon op Zand en België. Vroeger, vooral in de Franse tijd, moesten de mensen vaak tol betalen op verbindingswegen. Tussen Tilburg en Waalwijk moest men wel zes keer tol betalen. De kosten hiervoor waren 2.5 cent voor een paard en 5 cent voor een postkoets. Om de diverse passanten, die overigens ook per persoon 2 cent tol diende te betalen, even tot rust te laten komen is rond 1900 een horecagelegenheid langs de weg ontstaan. In eerste instantie was dit een klein cafeetje, maar in de loop der jaren is het langzaam uitgebreid. De naam de Financiën is waarschijnlijk afgeleid van de vroegere tolheffing en tot op de dag van vandaag een begrip in de wijde omgeving. Het is daarom ook niet toevallig dat naast ons horecabedrijf de straatnaam van de weg waaraan de Financiën ligt een eindje verder richting Tilburg ook Finantiën heet. Net als het aangrenzende bos trouwens.

De laatste 40 jaar !!

In 1976 heeft de fam. van Son het pand overgenomen.
Er bestond toen alleen een café, een los frietkot en een voetbalveld aan de achterzijde van het pand. Hier werd een recreatieve voetbalcompetitie gespeeld. Door de vele voetballers die hier kwamen, werd de vraag regelmatig gesteld of het mogelijk was om feesten te organiseren. Hier is op ingesprongen door een zaal aan het café te bouwen zodat ook feesten mogelijk waren. Na enkele jaren was het maken van kleine hapjes niet meer genoeg, de vraag om uitgebreidere maaltijden werd groter en dus werd er een kok aangesteld. De belangstelling en groepen werden groter, zodat er werd besloten om de zaal uit te breiden. In een vroeg stadium van deze uitbreidingen werd ook aan de kinderen gedacht door het openen van een speeltuin en midgetgolfbaan.

Pannenkoekenrestaurant

Na 30 jaar is binnen De Financiën de leiding in handen gekomen van de volgende generatie.  Deze generatie heeft ervoor gekozen om zich nog meer toe te leggen op vermaak voor gezinnen en families.  Met de creatie van een pannenkoekenrestaurant en binnenspeeltuin verandert De Financiën mee met de vraag van zijn gasten.

Dat de uitbreiding met een pannenkoekenrestaurant een schot in de roos was, bleek wel uit de toegenomen aanloop.  De belangstelling uit de regio om bijvoorbeeld kinderfeestjes te vieren of een gezellig middagje midgetgolf te spelen blijft ook aanwezig. De mooie ligging van de wedstrijdgolfbaan, de ruime terrassen en de goed geoutilleerde keuken maken de Financiën tegenwoordig tot een allround horecagelegenheid.